Küçük ünlü uyumuna nasıl bakılır?
Küçük ünlü uyumunda Türkçe sözcüklerdeki ünlülerin uyumu “düzlük-yuvarlaklık” bakımından denetlenir: Türkçe bir sözcüğün ilk hecesindeki ünlü düz ise (a, e, ı, i), diğer hecelerdeki ünlüler de düz olur.
Küçük ünlü uyumuna uymayan kelimeler nelerdir?
Küçük ünlü uyumuna uymayan kelimeler: horoz, bak, sabun, yağmur, fotoğraf, anlamlı, sahip, Toto, piyango, yay, dünya, çamur, televizyon, radyo, psikoloji, sosyoloji …
Ünlü uyumu hangi kelimelerde aranmaz?
Majör ünlü uyumuna uymayan ekler. Türkçede ekler kelimenin son ünlüsüne göre uyumlaştırılır. Ancak bazı ekler bu kurala aykırıdır: -ki, -yor, -ken, -mtırak, -gil, -leyen. Bu ekler her zaman majör ünlü uyumuna uymaz.
Büyük ve küçük ünlü uyumu nerede aranmaz?
Büyük ünlü uyumu kuralları [2, 3]: Bizim dilimize yabancı dillerden ödünç alınan sözcüklerde büyük ünlü uyumu aranmaz. Komşu birleşik sözcüklerde büyük ünlü uyumu aranmaz.
Aşağıdakilerden hangisi küçük ünlü uyumuna uymaz?
Küçük ünlü uyumu gerektirmeyen kelimeler: Yabancı dillerden Türkçeye çevrilen birçok kelime küçük ünlü uyumunu takip eder. Ancak, bu kural ödünç kelimelerde gerekli değildir: daktilo, doktor, motor, kabul, kitap, konsül, yaramaz, önemli, alacaklı, müzik, profesör, radyo, onurlu, vb.
Küçük ünlü uyumu Nedir KPSS?
Lö veya ü ünlülerinden sonra e veya ü ünlülerinden biri bulunmalıdır. Bu kuralın sözcüklerde uygulanmasına küçük ünlü uyumu denir. a, e, i, ı —–a, e, i, ı o, ö, u, ü–a, e, u, ü o, ö yalnızca ilk hecede bulunur.
Küçük ünlü uyumu Nedir 9. Sınıf?
Bir sözcüğün ilk hecesi yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) içeriyorsa, sonraki hece de yuvarlak ünlü (u, ü,) veya basit ünlü (a, e) ile bitmelidir. Bu temaya uyan sözcüklere küçük ünlü uyumu denir.
Büyük ünlü uyumu ve küçük ünlü uyumu arasındaki fark nedir?
Büyük ünlülerin uyumunda ince ve kalın ünlüler kullanılırken, küçük ünlülerin uyumunda düz ve yuvarlak ünlüler kullanılır. Büyük ünlülerin uyumundan daha karmaşık görünse de, küçük ünlülerin uyumunun mantığı da oldukça basittir.
Ocakçı küçük ünlü uyumuna uyar mı?
KÜÇÜK ÜNLÜ UYUMUNA UYGUN ÖRNEK KELİMELER Must agree, bilek, çilek, ısırık, ısınmak, lostromo, çağrı, yeşil; boyunduruk, şekerci, çocuk, güreşmek, soba yapımcısı, odun, özlem, sürmek, vurmak, yoklamak, yorgunluk, yumurta, kalpsiz vb. Kelimeler küçük ünlü uyumunu takip eder.
Ünlü uyumu kuralı nedir?
– e, i, ö, ü, küçük ünlüler Bu harflerin başlangıcına ve sonuna bağlı olarak büyük ünlü uyumu kuralı ortaya çıkar. Büyük ünlüyle başlayan sözcük aynı şekilde devam etmeli ve büyük ünlüyle bitmelidir. Aynı şekilde sözcükteki tüm harfler ünlüye göre büyük ünlü olmalıdır.
Elma büyük ünlü uyumuna uyuyor mu?
Bunlardan bazıları şunlardır: anne, dahi, elma, bildiğiniz gibi inanan, kız kardeş, şişman. Alıntı kelimelerde büyük ünlü uyumu gerekmez: uyum, badem, ceylan, tütsülenmiş balık, dükkan, fidan, gazete, hamsi, kestane, keman, limon, model, güç, güreşçi, merhaba, sinema, tiyatro, eğil, ziyaret.
Küçük ünlü uyumuna aykırılık ne demek?
Alıntı kelimelerde küçük ünlü uyumu aranmaz: aktör, alkol, etiket, daktilo, kabul, doktor, yaramaz, önemli, alacaklı, müzik, profesör, radyo, onurlu, vb. Küçük ünlü uyumuna aykırı bazı kelimelere eklenen ekler, kelimenin son ünlüsüne uyar: kavun-u, konsül-luk, yaramaz-lık, müzisyen-ci, yağmur-luk, vb.
Küçük ünlü uyumu nasıl olur?
Küçük ünlü uyumlarının kodlanması şu şekilde gösterilebilir: Sözcüğün ilk hecesi a, e, ı, i ise, sonraki hece a, e, ı, i harflerinden oluşmalıdır. Sözcüğün ilk hecesi o, ö, u, ü ise, sonraki hece u, ü veya a, e harflerinden oluşmalıdır.
Damak uyumu nedir?
Kural şudur: Bir kelimenin ilk hecesinde kalın ünlü varsa, sonraki hecelerdeki ünlüler kalın olmalı ve bir kelimenin ilk hecesinde ince ünlü varsa, sonraki hecelerdeki ünlüler de kalın olmalıdır. İnce olmak damak uyumudur.
Ünsüz uyumu kuralı nedir?
Ünsüz benzeşmesi veya ünsüz uyumu, Türk dilbilgisinin fonetik olgularından biridir. Bu kurala göre, her sözcüğe eklenen ve ünsüz harfle başlayan türetme ve çekim ekleri, ondan önceki harf sert ünsüz ise sert harfle, yumuşak ünsüz ise yumuşak ünsüzle başlamalıdır: dolapta, aşçıda, kitapçıda, vb.
Büyük ünlü uyumuna nasıl bakılır?
Türkçe bir sözcükte ilk hecenin ünlüsü kalınsa (a, ı, o, u), sonraki hecelerin ünlüleri de kalın olur (a, ı, o, u); ilk hecedeki ünlü inceyse (e, i, ö, ü), sonraki hecelerin ünlüleri de ince olur (e, i, ö, ü). Bu özelliğe “Büyük Ünlü Uyumu” denir.
Ten uyumuna nasıl bakılır?
Karşınızdaki kişinin vücut ve koku özellikleri size tanıdık geliyorsa ve bu özelliklerden etkileniyorsanız, cilt uyumu olduğu varsayılabilir. Cilt uyumu sağlandığında, kaygıdan uzak bir ilişki işlemeye başlar ve mutlu bir ilişki kalıcı hale gelir.
Küçük ünlü uyumu Nedir 4. Sınıf?
Bir sözcüğün ilk hecesi yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) içeriyorsa, sonraki hece de yuvarlak ünlü (u, ü,) veya basit ünlü (a, e) ile bitmelidir. Bu temaya uyan sözcüklere küçük ünlü uyumu denir.
Ünsüz uyumu kuralı nedir?
Ünsüz benzeşmesi veya ünsüz uyumu, Türk dilbilgisinin fonetik olgularından biridir. Bu kurala göre, her sözcüğe eklenen ve ünsüz harfle başlayan türetme ve çekim ekleri, ondan önceki harf sert ünsüz ise sert harfle, yumuşak ünsüz ise yumuşak ünsüzle başlamalıdır: dolapta, aşçıda, kitapçıda, vb.