Mesaiye kalmadım diye tutanak tutulur mu?
Fazla mesai yapılmadığı için rapor tutulacak mı? Fazla mesai yapmayan bir çalışan için rapor tutulması yasal değildir.
İşçi fazla mesai yapmak istemezse ne olur?
Öncelikle belirtmek gerekir ki, çalışanın fazla mesai yapmak istememesi nedeniyle iş sözleşmesini feshetmek haksız fesihtir. Haksız fesih hükümlerine tabidir. Çünkü işverenin fazla mesai için öncelikle çalışanın onayını alması gerekir.
İş yerinde mesaiye kalmak zorunlu mudur?
Çalışanın fazla mesai yapması zorunlu değildir. İstediği takdirde fazla mesai yetki formunu imzalamayarak veya onaylamayarak fazla mesai yapmaktan kaçınabilir. Uygulamada, iş sözleşmelerinde şöyle denmektedir: “Çalışan, işverenin talebi üzerine fazla mesai yapmayı taahhüt eder.” Şunlar gibi maddeler:
Mesaiye kalmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Fazla mesai yapmak istemeyen veya fazla mesai yapmak isteyen çalışan, işverene otuz gün önceden yazılı olarak bildirmek suretiyle rızasını geri çekebilir. Çalışanların dikkatine! Fazla mesai yapmamak, işverene geçerli sebeplerle iş sözleşmesini feshetme hakkı verebilir.
Mesai’ye kalmayan işçi işten çıkarılabilir mi?
️Fazla mesai yapmanıza izin verilse bile, fazla mesai yapmazsanız, işveren ancak kıdem tazminatınızı ödeyerek sizi işten çıkarabilir. 🔁 Böyle bir durumda, işveren kıdem tazminatınızı ödeyerek sizi işten çıkarırsa, işe iade başvurusunda bulunamazsınız.
Tutanak tutulan işçi işten çıkarılabilir mi?
Bazı ciddi ihlallerde (örneğin hırsızlık, saldırganlık vb.) iş sözleşmesini feshetmek için tek bir bildirim yeterli olabilir. Ancak disiplin ihlali sürekli ve tekrarlanırsa, işveren çalışanı uyararak ve bu uyarıları bir tutanağa kaydederek iş sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir.
İşçi istediği zaman işi bırakabilir mi?
Deneme süresi içinde, çalışan veya işveren, tazminat ödemeden veya süre belirtmeden iş ilişkisini (derhal) feshedebilir. Taraflar, bunu yapmak için meşru, geçerli veya geçersiz bir neden ileri sürmek zorunda değildir[1].
1 ayda en fazla kaç saat mesai yapılabilir?
Çalışanların toplam ek çalışma süresine ilişkin düzenleme İş Kanunu’nun 41. maddesinde yer almaktadır. Bu maddeye göre personel yılda en fazla 270 saat fazla mesai yapabilir. Yıllık fazla mesai sınırı ayda 22,5 saattir. İş sözleşmesiyle yasal sürenin uzatılması mümkün değildir.
Mesaiye kalmamak suç mu?
Çalışanın yazılı izni olsa dahi yılda 270 saatten fazla çalışma zorunluluğu yoktur, 270 saatten fazla çalışmaya zorlanması halinde ise haklı nedenle iş sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir.
1 saat mesai ücreti ne kadar 2024?
AA muhabirinin, merkezi hükümetin 2025 bütçe kanun teklifinden aldığı bilgiye göre, memurların fazla mesai saatlik ücreti yeni yılda yüzde 26,7 oranında artacak. 2024’te 10 lira 10 kuruş olan fazla mesai saatlik ücreti, 1 Ocak 2025’ten itibaren 12 lira 80 kuruşa çıkarılacak.
Özel şirkette işçi hakları nelerdir?
Özel sektörde çalışanların haklarıÖzel sektörde çalışanların haklarıEşit muamele hakkıÜcret hakkıFazla mesai ücreti hakkıHafta sonu izni hakkıGenel izin hakkıYıllık izin hakkıİşyerinde sağlık ve güvenlik talebinde bulunma hakkıDaha fazla makale…
Bir işçi 45 saatten fazla çalışırsa ne olur?
Fazla mesai Haftalık ortalama çalışma süresinin 45 saat veya daha az olduğu iş sözleşmelerinde, çalışana çalışılan her saat için ücret ödenir; ayrıca, 45 saati aşan çalışmalarda normal ücretin yüzde 50 fazlası ödenir.
Vardiyalı çalışmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Aynı şekilde, çalışan talep üzerine vardiyalı çalışmayı bırakamaz. Vardiyalı çalışmak istemeyen bir çalışan için tek seçenek, meşru bir sebep (varsa) göstererek işten istifa etmektir. Aksi takdirde, çalışma devam etmelidir.
Günde 16 saat çalışmak yasal mı?
16 SAATLİK ÇALIŞMA YASAL DEĞİLDİR. İş Kanunu’nun 63. maddesi, haftada azami çalışma süresini 45 saat olarak belirler. Bu süre içinde yapılan tüm çalışmalar fazla mesai olarak kabul edilir. Aksi kararlaştırılmadığı takdirde, bu süre işyerindeki haftanın çalışma günlerine eşit olarak uygulanır.
Pazar günü mesai zorunlu mudur?
Bu nedenle, çalışana haftada tam gün (24 saat) tatil verilmesi zorunludur. Ancak, yasaya göre, tatilin mutlaka Pazar gününe denk gelmesi gerekmez. Hafta sonu başka bir gün olabilir. Çalışanın haftanın günü Pazar olarak belirlenmemişse, çalışan Pazar günü çalıştırılabilir.
Personele hangi durumlarda tutanak tutulur?
Genellikle hangi durumlarda rapor düzenlenir? İşe gelmeme, iş barışını bozma, işyerinde huzuru bozma Üstleriyle ve diğer çalışanlarla gurur duyma, kurum içi kavgalar.
Mesaiye kalmamak suç mu?
Çalışanın yazılı izni olsa dahi yılda 270 saatten fazla çalışma zorunluluğu yoktur, 270 saatten fazla çalışmaya zorlanması halinde ise haklı nedenle iş sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir.
Kaç gün işe gelmezse tutanak tutulur?
Çalışan, işverenin izni olmadan veya geçerli bir sebep olmadan üst üste iki iş günü işe gelmezse uyarı verilir. Çalışana 2-3 iş günü ihbar süresi verilir. Ancak 6 iş günü gözetilmelidir; bu süre aşılırsa, bu günlerdeki devamsızlık işten çıkarma nedeni olarak kullanılamaz.
Tutanak nasıl geçersiz olur?
Rapor resmi bir belge olduğundan resmi kurumlar tarafından akredite edilmiş sayılır. Hazırladığınız protokol belgesi gerekli şartları taşımıyorsa geçersiz sayılabilir.